понеделник, май 05, 2008

Ееех, Галилео. Ееех, Алберт.

Понеже се имам за космополитен човек, винаги гледам да пиша за някакви по-значими събития, а не толкова много за нещата от собствения ми живот. И да си призная честно, и този път щеше да е така, ако от години не ме терзаеше безкрайното ми учудване към хората и ралигията им. Да, това е личен въпрос и много хора не обичат крайни изказвания по тая тема, но пък според мен религията е твърде масово явление за да бъде приемана толкова лично.
И преди сьм казвал, че не вярвам в Господ. Не се имам за християнин, макар и да приемам християнските традиции като част от живота на обществото и съответно моя живот. И винаги ми е било чудно как хората могат да вярват сляпо в една такава заблуда. Как може да вярват, че "има невидим човек живеещ в небето, който наблюдава всичките ти дела, и има 10 неща, които не ти дава да правиш и ако случайно направиш някое от тях те праща в място пълно с мъчения, страдания, болка, тормоз, да се мъчиш, страдаш, терзаеш, гориш, и тормозиш за винаги и винаги . . . но те обича"?!?! Няма никаква логика, нали? Е, нека да не фиксирам само християнството - юдаизма и исляма не са по-добре. Нито пък будизма или хиндуизма. Ами извинявам се, ама е арогантно да се мисли, че някакви си историйки и приказки съдържат смисъла на живота. Обикновенно вярващите обвиняват учените в арогантност, защото автоматично игнорирали Господ. А той пък имал всички отговори. Всъщност ако не сте чели никаква история на човечеството може и това да си мислите.
Всъщност проблема ми не е толкова с организираната религия, колкото с вярващите. И то предимно в индустриализираните страни на Запада. Така де, вече 150 години света се развива с бесни темпове. Преживяхме две световни войни, видяхме най-доброто и най-злото, на което е способен човешкия род. Информацията се разпространява с невиждана скорост. В Япония знаят за урагана увиснал на бреговете на Флорида, още преди жителите на Тампа да могат да си съберат багажа. Ако някой осъзнава колко се е развил света и още вярва в Отца, Сина и Светия Дух, то този човек трябва да е пълен безумник. А ако пък някой не осъзнава това, значи просто си живее в друго време и си е напълно в реда на нещата да вярва в какви ли не измишльотини.
Спора за ползата и вредата от религията не искам да го засягам. Той се изменя с времето. В 21-ви век да говорим за полза от религията е малко смешно. Поне не и в модернизираните държави. Малко е трудно да говорим и за вреда, макар и тя да е малко по-лесна за посочване.
Това, което ни трябва в днешно време е да заровим мита за Айнщайн - 'дето ужким почнал да вярва в Господ (малко нелепо преизопачване на истината от религиозните институции на Юдаизма), и да си намерим един нов Галилео, който да ни постави очи в очи с фактите и да предизвика мисловния процес на масите.

Няма коментари: