петък, май 16, 2008

Америка над всички

Това, за което ще пиша се случи преди няколко дни и вече не може да се счита за новина, но тук искам да споделя мислите си от последните няколко дни, които са отражение на ей този материал.
Значи изскача другаря Буш пред публика в Мисури да обяснява защо храните по магазините поскъпват - нещо, на което американеца не е съвсем свикнал. Естествено, с неговите ораторски умения оплесква нещата до край, едва ли не обвинявайки Индия и няродите от развиващите се държави за проблема. "Типично в негов стил" си помислих първо. Но след това разговаряйки с колеги и правейки си равносметка от разговорите ми с хора по подобни въпроси, установих, че Буш всъщност е казал точно това, което американците искат да чуят: "Някой друг е виновен. Американците нямат вина и трябва да продължават в същия дух."
Всъщност ясно ми е, че Буш сам не би могъл да се сети каква е причината за поскъпването на храните в световен мащаб, така че някой му е подшушнал тази пропагандна зарибявка. И разбира се, понеже средния американец следва горе-долу този ред на мисли, изказването мина незабелязано в американските медии. Да, но хората по света слушат и коментират. И индийците с право могат да се сърдят на американския президент.
Ами как да обвиняваме развиващите се страни, като в Америка се прахосва толкова много храна, че половин Африка може да се изхрани с нея. С парите от прекаленото преяждане, прахосаната храна, всичките операции за липосукция и диети, похарчени в Америка всяка година, могат да се решат бая световни проблеми. Нямам точни данни, но си спомням, че преди десетина години някоя световна агенция си беше направила труда да изчисли, че с храната изхвърлена за един ден в САЩ, може да се реши проблема с глада в ЧАД за една година. Е, съдейки по нарастващия размер на колите и на дрехите, които се продават по магазините, нещо ме кара да си мисля, че май нещата не са се променили. Нещо повече - положението е станало по сериозно.
По-лошото е, че нещата няма да се променят. Евтините бъргъри още повече ще се харчат, защото са сравнително евтини, а всички други видове храна ще скачат повече и повече. И какво? Америка пак ще преяжда, ще изхвърля храна, ще дебелее, след това ще харчи милярди долари за отслабване и операции да изглежда по-добре. А пък в същото време на никой политик няма му стиска да каже публично на американците да спрат да се тъпчат като прасета, защото моментално ще бъде анатемосан. Уви, по разсъдък за социалните и глобални проблеми, средния американец се нарежда на последните места, някъде наравно с онези, които са основните страдащи от именно този му манталитет. До голяма степен като средния българин между другото, колкото и да ми е тъжно да го заявя.
В горепосочената статия има и една таблица показваща колко консумират в САЩ, Европа, Индия и Китай. Е, в Европа и САЩ хапват бая повече от Индия и Китай. Също така индийците консумират средно 2400 калории на ден, а американците 3700. Тоест 50% повече. Населението на САЩ е горе-долу 4 пъти по-малко от това на Индия. Е, ако не ме лъже математиката, това значи, че ако американците намалят порциите си и ги изравнят с индииските, то ще може да се изхрани още една 1/8 от индииското население. Това си е повече от 100 милиона души. И то само от намаляване на порциите. Е, в Индия нямат проблем с глада, но на други места по света имат.

Май е време да се замислим.

Няма коментари: