вторник, май 27, 2008



Ето я снимката. Снимката, която доказва на какво е способно човечеството, когато има нужните ресурси и воля. Това е снимка на роботчето Финикс навлизайки в атмосферата на Марс, направена от една от камерите на орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter. Както я описват от Планетното Общество на САЩ: "Снимка на един свистящ куршум направена от друг свистящ куршум". Уникално, нали? На милиони километри от земята ние накарахме две малки роботчета изпратени от нас преди години да се намерят и да си кажат "здрасти".
Малко е странно как сме способни да направим всичко това, а все още имаме хора, които измират от глад на тази планета. Странно е как можем да програмираме "двата куршума" да се снимат изпратени на друга планета, а не можем да си решим проблемите с околната среда, бедността, глада, и болестите. Що за странен род сме хората?
И все пак честито на НАСА за наистина добре свършената работа. За пореден път показват на какво са способни, дори и с орязания си бюджет. Пожелавам им да продължават с добрата работа.

Няма коментари: