понеделник, април 28, 2008

Неизбежната промяна

Дами и господа, светът се променя. Сигурно едва ли звучи като новина. И не е. Но не се променя непременно в посоката, в която желаем, и с темповете, с които желаем. Последния месец е доказателство за това. Наблюдавайки местните и световните събития живуркайки в тоя малък казан на природата наречен Калифорния забелязвам една странна тенденция в това, което се случва около нас - Светът се променя.
През последния месец станахме свидетели на рекордни цени на световния петрол, което се отрази в рекордни цени на бензиноколонката. Започна недостиг на храна. В Азия положението с ориза е доста сериозно. Дори и в САЩ няколко големи търговски вериги на едро наложиха ограничения на покупките на ориз. Азиатските производители рязко намалиха износа, заради опасения от недостиг на храна за местното население. ООН трябваше да свика спешна среща за да одобри отпускането на 750 милиона долара за справяне с кризата. Нека не забравяме, че ориза е основна хранителна съставка в Източна Азия, където е съсредоточена голяма част от световното население. Според данни на Световната Банка цените на храната в световен мащаб за последните 3 години са скочили 83%. В Китай обявиха, че при евентуална петролна криза имат достатъчно въглища за да закърпят положението за около половин месец. Също така нехарактерни бури за Април удариха източните САЩ, докато пак толкова нехарактерна жега налегна Калифорния, Невада и Аризона, спомагайки за разрастването на силни пожари североизточно от Лос Анджелес. Гледка, характерна за лятото, а не за Април. Авиокомпаниите отново са в криза, този път доста по-сериозна и причинена предимно от високите цени на горивата. Пазара на имотите отдавна е в сериозна криза.
Дами и господа, ако сте вярващи това сигурно ви се струва като началото на страшния съд. Ама не е. Понеже аз вярвам в Господ толкова, колкото и в Трите Малки Прасенца, смело мога да заявя, че лицето на човешката цивилизация се променя, а с това и начина ни на живот. Няма да измрем, няма да мутираме (е може би след милион години), няма да живеем под земята. Но ще спрем да си караме колите, ще спрем да ядем екзотични плодове по всяко време на годината, ще спрем да държим телевизора включен само за да ни дърдори нещо. С други думи ще почнем да се лишаваме от доста неща. В началото няма да е лесно, но ще свикнем. Човечеството е изобретателен род, а да не говорим колко от технологиите, които може да спомогнат за решаване на проблема са били с нас в продължение на години. Нужно е само да го осъзнаем.

Няма коментари: