четвъртък, юни 05, 2008

Мултикултурата и фанатизма

Ето тази статия ме накара да подхвана въпросната тема, и то не защото сьм съгласен с нея, а защото искам да демонстрирам колко много хора не са запознати с историята на света и на собствения им континент.
Накратко, автора се опитва да ни изплаши как Европа с либерализма си позволява на имигрантите от ислямския свят да и се "качат на главата" и едва ли не да я потурчват. С други думи поредното развитие на теорията на Хънтингтън за сблъсъка на цивилизациите.
Принципно, повод за притеснение има. Но в случая тревожното не е, че мюсюлманите може да превземат Европа, а по-скоро, че европейските правителства в опитите си да противодействат на една подобна инсценирана "заплаха" не биха се и замислили да използват случая и да засилят контрола си над населението и да намалят правата му. На това сме били свидетели и преди, и е твърде вероятно пак да го видим.
От друга страна пък реално няма причина да се притесняваме от ислямска заплаха в Европа. Да, има имигранти, които идват тук да правят пакости и да си живеят с бита и назадничавостта на собствените им общества, но огромното мнозинство идват тук за да живеят като европейци. С други думи, културното влияние на Европа върху имигрантските общества е несравнимо по-голямо от това на тези общества върху Европа.
В днешния раздвижен икономически и динамичен живот е малко вероятно наследниците на първото поколение имигранти да продължат да живеят в гетата, в които са отседнали родителите им, когато тепърва са пристигнали. Пък и самите родители едва ли биха възпитали децата си, че трябва да продължат да живеят по този начин. Всъщност да, нормално е да продължат културата на родителите си до голяма степен, но също така е нормално, при възпианието си в европейски училища, израстването си с европейски приятели, сред институциите и законите на Европа, да развият една мултикутурна персона - симбиоза между излямските традиции и европейската либерална култура. Доказателство са дьржави като Босна и Херцеговина, Турция, че отчасти и Албания. Ислямските общества там са се европеизирали до голяма степен. Е, не че няма екстремисти и там, ама все пак населението на тези държави не се стреми към приобщаване със Саудитска Арабия, или Ирак, а напротив, стреми се към приобщаване със Запада. Е, добре, може би Турция е на кантар все още, но дори и там хората докоснали се до европейската култура са направили категоричния си избор.
Всъщност на мен ми е ясно, че ще има консервативни мюсюлмани, които ще ритат до последно срещу либералния Запад, ще се събират на общества, сигурно и ще се опитват да променят нещата. И е вероятно актовете на тероризъм да нараснат. Само че, има един преломен момент, в който либерална Европа престава да е либерална и започва да е антитерористично настроена. И тогава мюсюлманската заплаха ще умре напълно, а имгрантите ще бъдат изправени пред избора - Европа или обратно в гетото. Е, познайте колко ще се върнат обратно.

Няма коментари: