неделя, юни 03, 2007

Милиард

За отскок искам да започна с нещо, което е по-забавно (или поне така се надявам).

Става дума именно за числото "милиард". Преди някои читатели да посърнат и заспят пред проспекта да говорим за математика, искам да предупредя, че тук ще е малко по-забавно от средностатистическия урок по алгебра. И в знак на солидарност ще заявя, че аз самия не бях особенно добър по математика в училище, а пък през последните години не се е случило нищо, което да ме накара да мисля, че съм станал по-добър в тая област. Напротив, вероятно и малкото математика, която съм знаел до 21-годишна възраст, съм забравил към днешна дата.

Е какво толкова за "милиард"? Ами в днешно време няма начин да не ни се налага да ползваме числа и, макар и рядко да е в точно тези мащаби, думата и числото "милиард" все повече навлизат в ежедневието и не би ни наранило да имаме бледа представа за това, което то представлява.

Първо, за думата "милиард". Думата е от френски произход. Любопитно е да отбележим, че думата се използва в един и същ смисъл и почти едно и също звучене на почти всички индо-европейски езици - от френски и руски, до иврит и ирански. На английски обаче, се ползва думата "билион" (billion). Тази дума се появява първо в американския английски и след това нахлува и в другите диалекти на езика. На други езици тази дума носи различни значения, като най-честото в Европа е за числото 1 000 000 000 000 (на български "трилион"). Това се дължи предимно на немскоезичните страни и тяхното силно влияние в точните науки през последните 2-3 века. Така че, ако има среща на специалисти по макроикономика от Европа, Великобритания и Америка, без участието на добри преводачи може да станем свидетели на някои много странни икономически решения. А не ви ли се струва, че това вече се е случило? Шегувам се.

Сега, за да можем да бъдем малко по-вещи в ползването на числото "милиард", предлагам някои факти, които се надявам да поставят някаква перспектива на нещата, макар и във времево-пространствен контекст.

- Милиард секунди са малко повече от 31 години.
- Преди около милиард минути Римската Империя е процъфтявала. (Милиард минути са около 1900 години)
- Преди около милиард часа съвременните човешки същества и техните предци са живяли в Каменната Ера. По-точно Средния Палеолит. (Милиард часа са около 114 000 години, това каква точно сватба би било за семейство Флинтстоун? Знам, че не е сребърна)
- Преди около милиард дни Австралопитекът - маймуноподобно, свързано с предците на днешните хора - се е разхождал из саваната на тогавашна Африка. (Милиард дни са 2,7 милиона години)
- Преди около милиард месеци динозаврите са обитавали земята през последната част от Мезозойската Ера - Кредата. (Милиард месеци са горе-долу 82 милиона години)
- Преди около милиард години първите многоклетъчни организми се появяват на Земята. За сравнение Вселената в момента се отценява на около почти 14 милиард години. Или с думите на модерните социолози - предпенсионна възраст.

В пространствен контекст:

- Милиард сантиметра е разстоянието между Чикаго и Токио.
- Милиард инча са 15,783 мили. Тоест, повече от половината обиколка на Земята и повече от разстоянието, между които и да е 2 точки на земната повърхност.
- Милиард метра е повече от 3 пъти разстоянието между Земята и Луната.
- Милиард километра е повече от 6 пъти разстоянието между Земята и Слънцето.

И за последно поставено в контекст, който би ни заинтересувал повече :

- За да направите милиард лева, работейки на средна работна заплата в България ви трябват 225 225 години. Е, слава богу за повишенията.
- За да направите милиард долара, работейки на средна работна заплата в САЩ ви трябват 36 231 години. След това мисля, че ви се полагат и около милиард долара от Social Security.

Няма коментари: